Boete airbnb-verhuur vernietigd

Procedures tegen boetes wegens Airbnb vakantieverhuur zijn op mijn advocatenkantoor veel in behandeling. En regelmatig haalt het boetebesluit van de gemeente het niet. In deze airbnb-zaak die ik behandelde hoeft de eigenaar die zijn woning in Amsterdam die via Airbnb aan toeristen verhuurde, een gemeentelijke boete van 13.500 euro niet te betalen. Dat heeft de rechtbank bepaalt in beroep tegen het besluit van de gemeente tot oplegging van een bestuurlijke boete.

Advocaat airbnb boete

Inspectie controleert airbnb verhuur woning

De inspectie is binnen gelaten door de toeristen (nooit doen). De toezichthouders zien toeristische informatie op de eettafel liggen. Vervolgens maken de toezichthouders foto’s en bekijken ze op de 3e etage de woonkamer, de keuken, een koelkast die leeg is, een badkamer en een washok en op de 4e etage twee slaapkamers en een badkamer. De toeristen verklaren dat ze het appartement via Airbnb hebben geboekt en laten op een telefoon een boekingsbevestiging en een conversatie met een check-in-host zien. Daarnaast verklaren ze dat er geen persoonlijke eigendommen door hen zijn aangetroffen en dat de koelkast leeg was. Niet in geschil is dat de woning door de zoon van de eigenaar incidenteel aan toeristen werd verhuurd.

Airbnb verhuurder moet in woning wonen

Als je verhuurt via Airbnb aan toeristen dat moet je zelf ook in de woning wonen en dus ingeschreven staan. Ondanks dat de verhuurder stond ingeschreven op dit woonadres meende de gemeente dat de verhuurder er niet woonde. De rechtbank accepteert dit niet: de gemeente had zich niet op het standpunt mogen stellen dat de zoon van eiser niet permanent in de woning woonde. De gemeente mocht vanwege het brp-besluit niet tot deze conclusie komen. Dit nog los van de vraag of verweerder nader onderzoek had moeten doen naar de afgesloten kamer in de woning.

Bewijs illegale airbnb verhuur onvoldoende

Omdat de verhuurder er woont moeten er ook persoonlijke spullen in de woning zijn; dat controleert de gemeente. In deze zaak waren die spullen in aan afgesloten kamer aanwezig, maar de inspecteurs verzuimden die kamer te controleren. De gemeente had volgens de rechter onderzoek moeten doen naar de afgesloten kamer, door bijvoorbeeld een tweede onderzoek te doen of contact op kunnen nemen met de eigenaar over wat er zich in de afgesloten kamer bevond. Het onderzoek van verweerder is daarom niet zorgvuldig tot stand gekomen. De gemeente heeft daarmee ook niet voldaan aan de op hem rustende bewijslast voor de overtreding. Het boetebesluit wordt door de rechter vernietigd. Lees ook over: dwangsom tegen verhuur.

Boete verhuur toeristen onderuit bij rechter

Parool boete airbnb door rechter vernietigd

Uit deze boete-rechtszaak blijkt wel dat het zinvol kan zijn bezwaar te maken tegen een verhuur-boete en desnoods in beroep te gaan bij de rechter. De gemeente moet immers bewijs van een overtreding van de regels voor verhuur aan toeristen aantonen. De bewijsregels in het bestuursrecht zijn aangescherpt. Ik maak als advocaat bestuursrecht regelmatig mee dat boeterapporten en verklaringen van ambtenaren rammelen en sprake is van onvoldoende bewijs van een overtreding. Verhuurders: laat je dus geen oor aannaaien door brutale handhavers!

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s