Vergunning voor afwijken bestemmingsplan

Afwijken van bestemmingsplan redelijk?

Soms past een bouwplan niet in een bestemmingsplan. Dan kan de gemeente in een omgevingsvergunning afwijken van het bestemmingsplan. Dan moet wel sprake zijn van goede ruimtelijke ordening.
recreatiewoningen-op-erfpacht

De rechter oordeelt ook of de gemeente in redelijkheid een vergunning kon verlenen in afwijking van een bestemmingsplan. Als een buurman het niet eens is met die vergunning kan hij bezwaar aantekenen bij de gemeente en als het bezwaar wordt afgewezen kan hij in beroep bij de rechtbank. Als je ook daar geen succes hebt kun je in hoger beroep bij de Raad van State zoals in dit voorbeeld.

Beroep op gelijkheidsbeginsel bij vergunning tot legalisering

In een uitspraak Raad van State over afwijking bestemmingsplan met vergunning werd bij een buurman in afwijking van het bestemmingsplan een fietsenstalling toegestaan op een recreatiepark. Dat vond de bezwaarmaker in de direct omgeving vreemd omdat hem een afdakje boven zijn eigen fietsenstalling was geweigerd. Hij deed dus een beroep op het gelijkheidsbeginsel. De rechter bij de Raad van State oordeelde dat het besluit tot omgevingsvergunningverlening voor de fietsenstalling de verhuurbaarheid van de vakantiewoningen van de bezwaarmaker nadelig zal beïnvloeden en dus de bezwaarmaker belanghebbende was.
amsterdam-bike-city

Hoger beroep tegen vergunning

Het hoger beroep is volgens de Raad van State gegrond en de aangevallen uitspraak dient te worden vernietigd. De rechtbank ten onrechte geoordeeld dat bezwaarmaker  geen belanghebbende is, en om die reden zijn tegen de verleende omgevingsvergunning gemaakte bezwaar ten onrechte niet-ontvankelijk verklaard. De Raad van State behandelt daarom alsnog de bij de rechtbank aangevoerde beroepsgronden. Hieruit blijkt dat het zinvol kan zijn om hoger beroep in te stellen. Vraag een advocaat bestuursrecht om een procesadvies of beroep of hoger beroep kansrijk is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s