Experiment horeca in winkels gestopt

Experiment drank in winkels gestopt door bestuursrechter

De gemeente die een experiment begon voor drankverkoop in gewone winkels is terug gefloten door de rechter. De mengvorm voor winkels betrof: horeca met daaraan ondergeschikte detailhandel; horeca met daaraan ondergeschikt slijten; winkels die drank mogen verkopen; winkels die drank mogen schenken; slijterijen met daaraan ondergeschikte horeca en/of detailhandel. De advocaat van de slijters spande een bestuursrecht kort geding aan.
vergunning-en-horeca

Vereniging spant kort geding aan bij bestuursrechter

De vereniging van slijters (de Slijtersunie) stak hier een stokje voor en vorderde een voorlopige voorziening om het horeca experiment stop te zetten. De slijters voerden aan dat de gemeente met de deelname aan de pilot in strijd handelt met de Drank en Horecawet (DHW). Verweerder lokt opzettelijke overtreding van de DHW op grote schaal uit, waarbij de volksgezondheid direct in geding is. De gemeente heeft ten onrechte afgezien van handhavend optreden tegen het experiment.

Handhaving gemeente moet bij overtreding regelgeving   rechter-rechtbank

 

 

 

 

 

Uit vaste rechtspraak volgt dat gelet op het algemeen belang dat gediend is met handhaving, in geval van overtreding van een wettelijk voorschrift het bestuursorgaan dat bevoegd is om met een last onder bestuursdwang of dwangsom op te treden, in de regel van deze bevoegdheid gebruik moet maken. Slechts onder bijzondere omstandigheden hoeft het bestuursorgaan dat niet te doen. Maar dit horeca-experiment ins volgens de voorzieningenrechter geen bijzondere omstandigheid.

Schorsing besluit horeca-experiment gemengde winkelvorm

De rechter constateert dat ook de Staatssecretaris tegen dit hele horeca-experiment is, omdat het niet binnen de kaders van de wet past. Dat is ook begrijpelijk, omdat nu eenmaal niet de gemeentelijke autoriteiten, maar de nationale autoriteiten over de regels gaan. Daarom was er voor de gemeente geen grond te weigeren gebruik te maken van zijn bevoegdheid om handhavend op te treden. De voorzieningenrechter wijst het verzoek toe en treft de voorlopige voorziening dat het besluit van de horeca-pilot van de gemeente wordt geschorst.

Uitspraak rechtbank 28 juli 2016 schorsing besluit horeca/detailhandel experiment

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s