In de rij voor subsidie in Groningen

Wat een geklungel met de subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen – € 10.000 (VVG 10.000 subsidie). Iedereen zal dit zo gevoeld hebben. Mensen uren in de kou in de rij laten staan. Het aantal woningen dat voor de subsidie voor algemene woningverbetering in aanmerking komt was bekend. Waarom zou je dan – een veel te laag – bedrag ter beschikking stellen? Daar is het al fout gegaan. Binnen een week wordt er dan nog 250 miljoen in de pot gestopt. Erg knullig.

Subsidie Groningen is eigenlijk tegemoetkoming voor schade

De eigenaren van deze woningen hebben schade opgelopen (of gewacht met onderhoud, herstel, e.d.) vanwege de gaswinning waarvoor de Staat vergunning heeft verleend. Zij hebben dus recht op vergoeding c.q. een tegemoetkoming voor de schade die zij oplopen. Waarom noem je dat subsidie? Veel eenvoudiger is het iedereen een lumpsum van EUR 10.000 toe te kennen.

Subsidies hebben doorgaans een bepaald budget, maar dat is in deze situatie niet redelijk. Subsidie is vrijwel altijd een schaars recht, en daarom zijn (selectie)criteria en verdeelcriteria aan verbonden om de subsidie te verdelen. Maar dat is natuurlijk onhandig als je al weet dat een x aantal huishoudens allemaal recht hebben op het bedrag van Eur 10.000. Het had veel beter een tegemoetkoming genoemd kunnen worden. Zeker ook omdat de schade en het leed in veel gevallen hoger zal zijn dan Eur 10.000.

Subsidie is een voorschot

Degene dit de “subsidie”, de eerste betaling, hebben ontvangen moeten de voorwaarden die daarna verbonden zijn goed controleren. Standaard is de betaling die wordt gedaan namelijk een voorschot en wordt op een later tijdstip gecontroleerd of aan de subsidievoorwaarden is voldaan en dan wordt de subsidie pas met een besluit definitief vastgesteld. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat alleen werkzaamheden die zijn betaald na 6 november 2020 komen in aanmerking voor deze subsidie. En als je de werkzaamheden zelf verricht mag je geen arbeidsloon rekenen voor het gedane werk.

Wie het eerst komt . . . . krijgt (misschien) subsidie

Als je een te laag bedrag ter beschikking stelt en ook nog voorhand zegt: op = op, dan vraag je om problemen. Deze methode getuigt sowieso van bestuurlijke armoede. Er zijn wel intelligentere verdelingsmethoden voor het verdelen van geldbedragen te bedenken. Wetende dat de Groningers het al zwaar voor hun kiezen hebben gehad, is het schadaling om mensen in lange rijen in de kou laten staan. Zeker omdat bekend was dat iedereen in de betreffende postcodegebieden voor de subsidie in aanmerking kon komen. En als de betrokken overheden dan ook nog naar elkaar gaan wijzen dan weet iedereen hoe laat het is: Nederland op z’n smalst.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s