Vergunning vernietigt door rechter

Beperking aantal vergunningen Amsterdam afgestraft

Door een fout besluit kan een oude vergunning weer herleven. Dat gebeurde door een uitspraak van de Raad van State over vergunning rondvaartboten waarbij een groot aantal (beperkte) vergunningen voor rondvaartboten om tot 1 januari 2020 door het centrum van Amsterdam te varen, is vernietigd.

Onzorgvuldig besluit bezwaar advocaat

Daarmee zijn deze vergunningen ongedaan gemaakt en gelden de oude vergunningen voor de exploitanten weer, die eerder voor onbepaalde tijd waren verleend. De gemeente had een aantal vergunningen dus niet zomaar mogen beperken. Daar moet een belangrijke reden voor zijn en die is er volgens de bestuursrechter niet.
Check ook: video advocatenkantoor over vergunning rondvaartboten Amsterdam.

Beleid gemeente over rondvaartboten

Eerder was het beleid over woonboten al kwakkelend maar nu is ook een nieuw vaarbeleid voor rondvaartboten onderuit gegaan bij de rechter. De exploitanten van rondvaartboten hebben voldoende aangetoond dat beperking in de lengte van de rondvaartboot onterecht is. Deskundigen hebben aangetoond dat moderne stuurmiddelen – zoals een boegschroef of een roerpropeller –meer dan de lengte van de boot van invloed zijn op de doorvaarttijden en het ruimtebeslag en daarmee op de vlotte en veilige doorvaart en het voorkomen van overlast op het water. De rondvaartbedrijven hebben het gemeentebestuur toegezegd bereid te zijn zulke stuurmiddelen in hun boten te bouwen.

Vergunningen Amsterdam in strijd met Europees recht

Bij de indeling van een vaartuig in het segment “Bemand groot” lengte de meest bepalende factor is. De bestuursrechter stelt vast dat de beperking van het aantal beschikbare vergunningen voor het segment “Bemand groot” in vergunninggebied 1 wegens ‘lengte’ niet wordt gerechtvaardigd door een dwingende reden van algemeen belang als bedoeld in de Dienstenwet (gebaseerd op de Europese Dienstenrichtlijn). Wegens strijd met de Dienstenwet en Dienstenrichtlijn zal de gemeente Amsterdam de gekozen indeling in zijn geheel moeten wijzigen of het beleid op een geheel andere manier vorm zal geven.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s