Besluit vernietigd door rechter

Vaak heb ik in mijn advocatenpraktijk de vraag gehad: wat is het gevolg van vernietiging van een overheidsbesluit door de rechter? Indien een besluit van de gemeente (of ander bestuursorgaan) wordt vernietigd, dan kan de aanvrager op grond van onrechtmatige daad aanspraak maken op schadevergoeding. Een advocaat zal dus trachten een onwelgevallig besluit van de overheid te laten vernietigen in beroep bij de bestuursrechter.

Schadevergoeding na vernietiging besluit door rechter

Die schade moet aangetoond wordt en moet het direct gevolg zijn van de vernietiging van het besluit. Het kan gaan om gederfde winst of geleden verlies. Soms moet de gemeente na vernietiging van te besluit een nieuw besluit nemen. Daar staat dan weer beroep van open.

advies-advocaat

Hoge Raad over schadevergoeding na gegrondverklaring beroep

De hoogste rechter, de Hoge Raad,  heeft bepaald dat indien een aanvrager een begunstigend besluit na aanvraag van een vergunning krijgt, er vanuit mag gaan dat het besluit geen gebreken bevat en niet aan vernietiging bloot staat. Als dat toch gebeurt, meestal in hoogste instantie, dan is het besluit volgens de rechter onrechtmatig geweest. Een advocaat bestuursrecht kan beoordelen of en welke schade voor vergoeding door de overheid in aanmerking komt.

Verband tussen vernietigde besluit en schade

De schade die voor vergoeding in aanmerking komt moet een direct gevolg zijn van het besluit dat is vernietigd.  Dat heeft causaal verband. Indien de schade ook was ontstaan als destijds wel een correct besluit was genomen dan is dat causaal verband er niet. Vaak moet het bestuursorgaan alsnog een nieuw (correct) besluit nemen en is er in feite vertraging ontstaan. Omdat bijvoorbeeld het besluit pas na 3 jaar correct is genomen. Dan kan je vertragingsschade gevorderd worden. Bijvoorbeeld rente dient vergoed te worden en gederfde winst. En extra kosten voor (achteraf) onnodige architectkosten en advieskosten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s